This is a free Purot.net wiki
  • View:

ElLa

Johdanto

Kirjoitan lukupäiväkirjaa Giovanni Boccaccion novellikokoelmasta Decamerone. Valitsin sen, koska sitä pidetään nykyaikaisen novellin "esi- isänä" ja siksi, että pidän novelleista ja vanhasta kirjallisuudesta. Odotan lukukokemukseltani värikkäitä kuvauksia, herkullisia adjektiiveja ja muutenkin mehukasta ja antoisaa tekstiä. Monet taiteilijatkin ovat käyttäneet Decameronea inspiraationa teoksiinsa. John William Waterhousen teos Decameron: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Waterhouse_decameron.jpg

Tietoa kirjailijasta: Giovanni Boccaccio

  • Italialainen kirjailija ja runoilija
  • Syntymäaika on epävarma
  • Kasvoi Firenzessä
  • Oli aikansa keskeisen renessanssifilosofi Fransisco Petrarcan hyvä ystävä ja kirjeenvaihtaja
  • Kirjoitti novelleja, jotka kertovat elämästä keskiajan lopun Euroopassa
  • Hänen mestariteoksenaan pidetään sadan novellin novellikokoelmaa Decamerone, jonka hahmot ovat ajalleen epätyypillisiä: realistisia, eloisia ja älykkäitä
  • Boccaccion merkittävimpiin teoksiin katsotaan kuuluvan myös esimerkiksi renessanssin romanttisten eeposten edeltäjä Filostrato ja rakkausromaani Fiammetta.
  • Hän myös käännätti Iliaan ja Odysseian kreikasta latinaksi.
  • Kuoli 62- vuotiaana, 21.joulukuuta sydänvikaan Certaldossa

Tietoa teoksesta

Tietoa teoksesta

Päähenkilöitä ovat 7 naista ja 3 miestä, jotka pakenevat mustaa surmaa Firenzestä maaseudulle ja kertovat tarinoita toisilleen viihdyttääkseen itseään. Kirjan päähenkilöt kertovat tarinoita, ja yksi heistä valitaan päivän kuninkaaksi tai kuningattareksi, joka määrää tarinoiden aiheet. Ainoastaan Dioneo, joka yleensä kertoo päivän viimeisen tarinan, on vapautettu tästä velvollisuudesta. Kerronta on mehukasta, ja sisäkertomusten aiheet vaihtelevat eroottisista rakkaustarinoista tuhoon tuomittuun, toivottoman traagiseen rakkauteen.

Sisäkertomukset ovat aikajärjestyksessä niin, että kun yksi tarina loppuu, seuraava alkaa heti siitä. Itse tarinoiden tapahtumat eivät mene aikajärjestyksessä, ja usein tapahtuma- aika jää mainitsematta.

Teoksen arviointia

Teoksen kirjoitusajankohta näkyy juonessa (ryhmä ihmisiä pakenee ruttoa pois firenzestä) ja muutamissa repliikeissä, ja esimerkiksi seksiä sisältävää tarinaa pidetään siveettömänä. Teos muistuttaa mielestäni eniten tuhannen ja yhden yön tarinoita. Myös tuhannen ja yhden yön tarinoissa henkilöhahmo kertoo tarinaa, ja siinä on lyhyt kehyskertomus. Decameronessa on eri tapahtuma- ajat ja -paikat, ja ajan kuvaus on erilaista. Decamerone on tekstilajilleen tyypillinen kaikin tavoin, mutta siinä on enemmän romaanin piirteitä. 

Decameronen teema voisi olla siveellisyys ja heiveröiset naiset jotka tarvitsevat maaseudullakin suojelijoita ja palvelijoita. Tarinassa ei oikeastaan ole mitään opetusta, joka sopisi nykyaikaan. Tarinan yksi opetus on kuitenkin siveellinen elämä ja hurskas uskonnollisuus.

Suosittelisin Decameronea kaikille jotka ovat koskaan lukeneet mitään vanhaa kirjallisuutta: Dantea, Cervantesia, Shakespeareä, Edgar Allan Poeta yms.

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.

@tainal VALMIS!
Pygmy_Puff Pygmy_Puff   (22.11.2013 13:02)