This is a free Purot.net wiki
  • View:

AnSi

Lukupäiväkirja

Johdanto

Valitsin luettavakseni Homeroken Odysseian, koska olen pitkään ajatellut lukevani sen, mutta ei vain ole ollut aikaa. Halusin lukea tämän kirjan, sillä antiikin aikakausi ja sen mytologiset tarinat kiinnostavat minua.

Odotan kirjalta mielenkiintoisia tapahtumia, henkilöitä sekä tietoa Kreikan sankareista ja jumalista. En ole koskaan lukenut runokirjaa ja haluan kokeilla olisiko se kiintoisaa luettavaa.

Tietoa kirjailijasta

Kreikkalaisen legendan mukaan Homeros oli sokea runoilija Kreikan antiikin muinaisajalla n. 700 eaa. Chiosin saarelta, mutta tätä ei pidetä varmana. 1800-luvun loppupuolelta asti tutkijat ovat kiistelleet Homeroksen olemassaolosta. Monien mielestä Homeroksen tarinoissa on piirteitä, jotka tukevat teoriaa kahdesta tai useammasta kirjoittajasta. Joidenkin tutkijoiden mukaan Odysseuksen olisi sepittänyt jopa nainen. Homeroksesta ei ole jäänyt mitään varmaa tietoa.

Homeroksen tunnetuimmat teokset ovat eepokset Ilias ja Odysseia sekä hänen nimiinsä on laitettu lukuisia hymnejä ja muita teoksia.

Tietoa teoksesta

Kirjan päähenkilö on Telemakhos ja sivuhenkilöitä ovat Penelope, joka on Telemakhoksen äiti, Penelopen kosijat, jumalatar Pallas Athene sekä henkilöt, jotka kertovat Telemakhokselle tämän isästä Odysseuksesta. Kertojana toimii sivusta katsova kertoja. Odysseiassa on paljon puhetta ja hyvin vähän kerrontaa. Teos on kirjoitettu tapahtumajärjestyksessä.

Tarinan alussa Penelope ja Telemakhos ovat ahtaalla, koska Odykseuksen uskotaan kuolleen ja Penelopen kosijat kuluttavat heidän varojaan sekä teurastavat lampaita ja karjaa syömisiksi. Neljän vuoden jälkeen Telemakhos lähtee etsimään isäänsä Athenen avulla ja tapaa Odysseuksen tunteneita henkilöitä, jotka kertovat tarinoita hänestä ja samalla Telemakhos pääsee aina vain lähemmäs kadonnutta isäänsä..

Teoksen arviointia

Kirjoitusajankohta näkyy tekstissä hyvin selvästi, sillä siinä puhutaan antiikin Kreikan jumalista, hirviöistä ja henkilöistä. Myös ihmisten puhetapa ja käytös ilmentää mainiosti kirjoitusajankohtaa. Lisäksi se on kirjoitettu runon mittaan. Teoksessa puhutaan hyvin muodollisesti, joten henkilöt jäävät etäisen tuntuisiksi, eikä heihin pysty samastumaan.

Odysseiassa on tarinoita, joita Rick Riordan on napannut kirjoittamiinsa nykyaikaan sijoittuviin nuortenkirjoihinsa.

Mielestäni kirja voisi olla parempi, jos se ei olisi kirjoitettu runoksi. Lisäksi kerrontaa olisi voinut olla hieman enemmän. Myös kirjan teksi olisi voinut olla selvemmin painettu, sillä se on melkein kuin yhtä ja samaa pötköä lukisi. Kirjassa oli kuitenkin mielenkiintoista ihmisten tavat, kun he menivät toisen katon alle: ensin tarjottiin ruokaa, uhrattiin jumalille ja syötiin. Vasta sen jälkeen isäntä tiedusteli, että keitä on tullut ruokkineeksi.

Suosittelen teosta sellaiselle henkilölle, joka tykkää lukea runoja ja on kiinnostunut antiikin Kreikasta.

 

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.

Valmis. Kirjoitin sen perusteella kuinka paljon olin kerennyt lukea eli 75 sivun verran..
anni   (27.11.2013 21:48)