This is a free Purot.net wiki
  • View:

EvOi

Lukupäiväkirja

Charles Dickens - Oliver Twist

 

Johdanto

Valitsin Charles Dickensin kirjan Oliver Twist, koska se vaikutti mielenkiintoiselta. Halusin lukea realismin aikaisen kirjan, koska kyseinen aikakausi takaa todenmukaisen ja hienostelemattoman kuvauksen sen aikaisesta elämästä. Lisäksi olin lukenut Oliver Twististä äidinkielen kirjasta ja tiesin, että kyseessä on tarina orpopojan elämästä ja että kirjalla haluttiin parantaa 1800-luvun orpolasten kurjaa tilannetta. Tämä oli asia, joka herätti heti mielenkiintoni. Odotin kirjalta sykähdyttäviä tarinoita henkilöistä ja heidän elämästään. Ennen kaikkea halusin kuitenkin tietää, mikä tulee pienen Oliver-pojan kohtalo olemaan.

 

Tietoa kirjailijasta

Charles Dickens syntyi vuonna 1812 Englannin Portsmouthissa perheen esikoiseksi. Hänen isänsä John Dickens oli ammatiltaan laivaston virkamies ja Elizabeth-äiti mitä luultavimmin työskenteli kotona. Charles joutui monien ikäluokkansa poikien tavoin menemään jo nuorena töihin elättääkseen perheensä.

Charles Dickens aloitti kirjailijan uransa julkaisemalla teoksia jatkosarjoina aikakauslehdissä. Hänen kirjoittamiaan tarinoita seurattiin samaan tapaan, kuin nykyään saippuoopperoita. Toisinaan hän jopa muutti tarinan kulkua lukijoiden toivomuksesta. Dickens toimi myös reportterina ja työskenteli politiikan parissa. Myöhemmin hän työskenteli hyväntekijänä ja viihdyttäjänä.

Charles Dickensin elämä ei ollut helppoa.Tuonaikainen tekijänoikeuslainsäädäntö oli erittäin heikko, ja Dickens joutui elättämään itseään myös lukukiertueilla. Noilla hän luki teoksiaan ääneen. Dickens kuoli työn näännyttämänä halvauskohtaukseen vuonna 1870, ollessaan vain 58-vuotias.

Dickens kirjoitti moraalisesti kantaaottavia teoksia, jotka sisältävät satiiria ja yhteiskuntakritiikkiä. Hänen teoksensa paljastivat surutta aikansa sosiaalisia epäkohtia, erityisesti lasten maailman julmuuden. Charles Dickensin kuuluisimpia romaaneita ovat Pickwick-kerhon jälkeenjääneet paperit, Oliver Twist, Loistava tulevaisuus ja David Copperfield. Dickensin teokset usein sisältävät mieleenpainuvia, parodisia henkilöhahmoja sekä suuria ja jopa liioiteltuja tunteita. Hänen tarinoidensa juonet ovat yksinkertaisia, mutta lukuisilla yksityiskohdilla täydennettyjä. Dickensin tyyli on nokkelaa, irvailevaa ja leikittelevää.

Charles Dickens on yhä arvostettu henkilö kirjallisuuden saralla. Hänen teoksiaan luetaan kaikkialla maailmassa. Lontoossa on talo, jossa Dickens 1837-39 asui ja joka nykyään toimii vierailijoille avoimena museona. Myös hänen synnyinpaikalleen Portsmouthiin on perustettu museo.

 

Tietoa teoksesta


Teos: Oliver Twist
Kirjailija: Charles Dickens
Julkaisuvuosi: 1838
Genre: romaani
Suomennettu: 1896


Päähenkilönä toimii pieni orpopoika, Oliver Twist.  Hän on sydämellinen lapsi, joka ei halua tehdä kenellekään mitään pahaa.
Sivuhenkilöitä on kirjassa todella paljon, mutta keskeisimpiä heistä ovat köyhäintalon vahtimestari Mr. Bumble, hautausurakoitsija Mr. Sowerberry ja hänen perheensä, Noah Claypole, "Repolainen" eli Jack Dawkins, Charley Bates, taskuvarasjoukon pomo Fagin ja hänen rikoskumppaninsa Mr. Sikes sekä Nancy. Muita merkittäviä sivuhenkilöitä ovat rikas vanha herra Mr. Brownlow ja hänen taloudenhoitajansa Mrs. Bedwin sekä kaverinsa Mr. Grimwig. Lisäksi tarinassa esiintyy Rose Fleming ja Harry Maylie, Mr. Giles ja Brittles sekä Mr. Monk.

Romaanissa on kaikkitietävä kertoja. Kerronta on hyvin todenmukaista ja systemaattista. Asiat kerrotaan tarkasti, aivan viimeistä yksityiskohtaa myöten. Välillä kerrotaan myös juonen kannalta epäolennaisia seikkoja. Hyvin monessa kohdassa kieli on sarkastista: "kirkonisännistön hellän huolenpidon varaan jätetty orpo" ja "viranomaiset tekivät suurenmoisen ja ihmisystävällisen päätöksen, että Oliver annettaisiin maalle 'täysihoitoon'". Tällaisten kerronnallisten seikkojen avulla lukijan mielipiteisiin voidaan vaikuttaa ja tämä saadaan asettumaan yhä vain enemmän köyhän kansan puolelle.

 

Juoni

Nainen synnyttää poikalapsen, mutta kuolee heti synnytyksen jälkeen ehtimättä kertoa henkilöllisyyttään. Vastasyntyneelle annetaan nimeksi Oliver Twist. Pian syntymänsä jälkeen Oliver joutuu kuitenkin orpokotiin, koska kukaan ei halua ottaa häntä huostaansa. Hän on nälkäinen ja pahasti aliravittu. Täytettyään 9 vuotta Oliver siirretään köyhäintaloon "kunnan elätiksi", yhä vain heikommille ruoille. Siellä hän joutuu silmätikuksi, koska "julkeaa" pyytää lisää ruokaa. Köyhäintalon viranomaiset inhoavat Oliveria niin paljon, että lupaavat viiden punnan palkkion sille, joka suostuu ottamaan hänet oppipojakseen. Hautausurakoitsija Mr. Sowerberry ilmoittautuu olevansa vapaaehtoinen ottamaan Oliverin työhön. Niinpä hänet viedään Sowerberryn luo, mutta siellä olo osoittautuukin kärsimykseksi, ja Oliver karkaa Lontooseen. 

Lontoossa Oliver tutustuu Repolaiseen, joka johdattaa hänet Faginin ja Charley Batesin luo. Ei mene aikaakaan kun Oliver tajuaa, että kyseessä on taskuvarasjoukko, jossa Oliverin ikäiset pojat varastelevat saadakseen asua ryhmän pomon, Faginin, luona. Eräänä päivänä Oliver lavastetaan syylliseksi varastelurötökseen ja hän joutuu virkavallan kynsiin. Virkavalta päättää asian kuitenkin Oliverin kannalta hyvin, ja hän pääsee rikkaan miehen, Mr. Brownlowin luokse. Brownlow hoitaa Oliverin kuntoon rankasta taudista ja lupaa, että Oliver voi jäädä asumaan hänen luokseen. Tätä onnellisuutta ei kuitenkaan kauaa kestä, vaan Nancy etsii Oliverin käsiinsä rikollismaineisen Bill Sykesin ja Faginin toimesta. 

Oliverin kaltoinkohtelu, pahoinpitely ja varasteluun pakottaminen rikollisporukassa jatkuu. Nancy alkaa kuitenkin katua tekoaan ja kertoo hyväsydämiselle Mr. Brownlowille, missä Oliver sijaitsee. Bill Sykes hurjistuu tästä teosta niin paljon, että tappaa Nancyn raa'asti lyömällä häntä kävelykepillä päähän. Tämän takia Sykes etsintäkuulutetaan ja lopuksi hän hirttäytyy. Myös Fagin pidätetään ja hän saa kuolemantuomion. Oliverin henkilöllisyydestä paljastuu tietoja kirjan loppupuolella. Lisäksi hänelle käy hyvin - paremmin kuin olisi voinut odottaa.

Loppuratkaisu oli mielestäni yllättävä, mutta todella helpottava. Se oli vähintä, mitä pikku-Oliverille saattoi tapahtua kaiken sen kidutuksen jälkeen.

 

Teoksen arviointia      

Oliver Twist -romaanin tyyli on hyvin tyypillistä realismin aikakautta. Tarkka ja yksityiskohtainen henkilö- ja miljöökuvaus on yleistä. Sarkasmi ja yhteiskuntakritiikki ovat hyvin keskeisellä sijalla teoksessa.

Romaani oli jaettu lukuihin, joiden alussa annettiin aina pieni vihje siitä, mitä luku tulee sisältämään. Tämä oli mielestä todella hyvä, sillä se jakoi kirjan osiin ja selvensi tulevia tapahtumia. Kirjan ensimmäinen luku oli mielestäni oikein onnistunut, ja se herätti heti mielenkiintoni. Oliverin elämää oli mielenkiintoista seurata, tosin epätoivoa loi hänen jatkuva kurja tilanteensa. Odotin koko ajan, milloin Oliverilla alkaisi mennä paremmin. Ja juuri kun valoa alkoi tunnelin päässä näkyä, se kaikki vietiin häneltä pois. Tällainen oli mielestäni turhauttavaa ja vei lukuiloa pois. Jos lopetus ei olisi ollut sellainen kuin oli, kirja olisi jäänyt epätoivoisen laimeaksi. Lopetuskappale oli kerrassaan mieluinen: se tiivisti kirjan tapahtumat mukavasti ja kertoi keskeisten henkilöiden lopputilanteen, tilanteen "nyt".     

Osittain kirja oli kuitenkin raskasta luettavaa, sillä se sisälsi kirjailijan omia pohdintoja ja jotain pientäkin tilannetta saatettiin selostaa hyvin kauan. Esimerkiksi roistojen väliset keskustelut ja tilanteet heidän olinpaikoissaan olivat mielestäni tylsää luettavaa. Myös ympäristön kuvaus oli välillä pitkäveteistä.

Kaiken kaikkiaan teos oli mielestäni yllättävän nykyaikaiseen tyyliin kirjoitettu. Virkkeet eivät menneet yli ymmärryksen, vaan niissä oli aina jokin idea, tosin usein sarkasmiin piilotettuna. Pidin kirjan lukemisesta sen erilaisuudenkin vuoksi!
Oliver Twist herätti monenlaisia tunteita. Tietysti olin koko ajan Oliver-pojan puolella ja häneen kohdistunut kaltoinkohtelu inhotti minua. Välillä olisin halunnut lukea jotain positiivistakin. Lisäksi ihmettelin, miten tuollaista väkivaltaa ja vääryyttä, vaikkakin kyseessä on 1800-luku, on voinut edes tuolloin tapahtua. Köyhällä ja varsinkin orvolla 1800-luvulla eläneellä ei todellakaan ole ollut helppoa. Useat ajautuivat jopa hirsipuuhun yrittäessään pitää itsensä hengissä varastelemalla ruokaa - koska muuta mahdollisuutta ei ollut. Teos sai ajattelemaan tuon ajan köyhien elinoloja. 

Tarinan opetus on melko perinteinen: alussa kaikki näyttää olevan huonosti päähenkilön kannalta, mutta lopussa paha saa palkkansa.
Suosittelen romaania yli 14-vuotiaille. Teos kuitenkin sisältää rankkaa väkivaltaa ja murhan. Oliver Twist sopii erityisesti niille, jotka ovat kiinnostuneita realismin aikakaudesta ja 1800-luvun köyhälistön elämästä - todenmukaisesti kuvattuna. 

 

Lähteet

- Oliwer Twist -teos
- wikipedia.org
- Oppikirja (WSOY, Kieli ja tekstit 3)

 

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.

valmis!
eveliina   (27.11.2013 14:49)