This is a free Purot.net wiki
  • View:

Hanssi

Erämaan kutsu

Johdanto

Minä valitsin Erämaan kutsun. Valitsin kirjan siksi, että sen päähenkilö on koira, kun en saanut itselleni kauhukirjallisuuden kirjaa. Odotan ehkä eniten kirjassa seikkailullisuutta mitä tämä päähenkilö joutuu kokemaan kirjan aikana.

Tietoa kirjailijasta

Jack London on yhdysvaltalainen kirjailija, syntynyt 12. tammikuuta 1876 ja kuoli 22. marraskuuta 1916. Londonin tunnetuin romaani on Erämaan kutsu. London kokeili monia ammatteja nuorena esim. sanomalehtipoika, satamapoika, kullankaivaja ja karjapaimen. Kun Venäjällä ja Japanilla oli sota hän toimi kirjeen vaihtajana Japanissa.

Hän avioitui 7. huhtikuuta 1900 irlantilais-syntyiseen Bessie Maddernin kanssa, ja myöhemmin heille syntyi kaksi tytärtä. Suhde kuitenkin loppui 1903 siihen kun Bessie muutti pois kyllästyttyään Londonin naisseikkailuihin.

London avioitui myöhemmin uudestaan 1905 Charmian Kittredgen kanssa, heille ei syntynyt lapsia, mutta he olivat yhdessä siihen saakka kunnes London kuoli 40 vuoden ikäisenä.

Tietoa teoksesta

Kirjan nimi on Erämaan kutsu, joka kertoo Klondiken kultaryntäyksen aikana vetotehtäviin ryöstetystä koirasta. Kirjaija on Jack London. Teoksen päähenkilö on koira nimeltä Buck. Kirjassa käytettiin kaikkitietävää kertojaa.

Buck on brehardinkoiran ja skotlanninpaimenkoiran yhdistelmä. Hän oli alun perin tuomari Millerin koira ja hän asui Santa Clarassa maalla Kaliforniassa. Koko alue oli yksin valtakuntaa vaikka siellä olikin muita koiria, Buck oli kaikista arvovaltaisin. Hän leikki ja turvasi tuomari Millerin lapsia joka päivä olemalla heidän seurassaan ja päivän päätteeksi hän aina meni tuomarin jalkojen viereen nukkumaan takkahuoneessa.

Eräänä päivänä kuitenkin eräs tuomari Millerin puutarhan hoitajista petti hänet ja antoi Buckin lunnas rahojen sijasta, kun oli hävinnyt vedon lyönnin eikä hänellä ollut rahaa millä maksaa. Buck lähetettiin muualle missä hänestä tehtiin rekikoira kullankaivajille Alaskalle.

Buck eli rekikoirana ja häntä ahdisteli Spitz niminen eskimokoira joka on rekikoirien johtaja. Lopulta Buck voittaa Spitzin ja hänestä tulee rekikoirien johtaja. Buck eli tuolloin hyvien ymmärtäväisten ihmisten omistuksessa, mutta hänen elämänsä muuttui pahempaan päin kun reen omistus vaihtui. Hän ja hänen ystäviään kohtasi kuolemanväsymys ja osa koirista kuolikin postia vetäessään.

Reen omistus vaihtui jälleen kerran ja koirat olivat edelleen kuolemanväsyneitä. Heidät otti lomaileva parinkunta raskaan lastinsa kanssa. He eivät ymmärtäneet, että koirat kuolevat jos ne eivät saisi lepoa vaan he rasittivat niitä lisää, kunnes saapuivat erään joen rantaan. Mies nimeltään Thornton kertoi ,etteivät he pääsisi joen yli koska oli tullut kevät ja jää oli heikkoa. Pariskunta ei uskonut ja yrittivät ylittää jokea, mutta Buck ei halunnut liikkua, se makasi maassa läähättäen ja ihan uupuneena.

Thornton otti Buckin pois pariskunnalta ja meni kauemmas kuulle sitten räsähdyksen ja huomasi, että jää oli sortunut juuri kun pariskunta ja loputkin koirat olivat ylittämässä jokea. He menivät jäitten mukana ja kuolivat. Thornton piti Buckista hyvää huolta.

Buckissa alkoi kuitenkin virrata voimakkaasti hänen esi-isiensä veri ja hän juoksi metsään ja villiintyi hieman. Hän palasi takaisin Thorntontin luo kun hän tunsi jonkin olevan pielessä. Hän huomasi, että hänen vanhassa leirissään, mistä hän oli lähtenyt Thorntonin luota, oli hyökätty. Kaikki olivat kuolleita ja Buck näki murhaajat. Hän hyökkäsi heidän kimppuun ja tappoi kaikki. Kukaan ei uskaltanut tulla tuolle alueelle enää ikinä.

Buck liittyi kuitenkin susilaumaan päihitettyään heidän johtajan. Hän eli loppu ikänsä susilauman johtajana, eikä ollut kosketuksissa ihmisiin, ainut hyvä muisto hänellä oli ihmisistä oli Thornton joka, oli ainut ihminen jota hän rakasti.

Teoksen arviointi

Teoksen julkaisuvuosi näkyy siinä, että siihen aikaan on ollut Alaskassa todella paljon kullankaivamista. Kirja muuttui koko ajan jännittämäksi. Kirja sopii hyvin nuorille jotka ovat kiinnostuneet seikkailukirjoista, tai eläinkirjoista.

 


 

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.

Valmis!...
Hazu   (22.11.2013 14:08)