This is a free Purot.net wiki
  • View:

HaSa

Johdanto

Valitsin Mary Shelleyn kirjan Frankenstein, koska kirjan tarina on hyvin tunnettu ja tiedetty. Minua on pitkään kiinnostanut, miten tämä legendaarinen tarina on kirjoitettu sen tekijänsä kautta. Odotan lukukokemukseltani jännitystä ja sitä, että pääsen seuraamaan tarinaa vähitellen.

Tietoa kirjailijasta

Mary Shelley syntyi 30.8.1797 Lontoossa. Hän ei käynyt koulua, vaan oppi lukemalla erilaisia kirjoja ja kirjoittamalla omia tarinoita. Maryn isä, William Godwin vastusti ajatusta koulun käymisestä, koska hän uskoi voivansa siirtää tietoa lapsilleen poliittisena filosofina. Näin ollen Maryn isä ja Williamin ystävät opettivat häntä kotonaan. Muuten Shelley oli käynyt kuuden kuukauden ajan Ramsgaten sisäoppilaitoksessa.

Frankenstein on Mary Shelleyn tunnetuin teos ja se valmistui kirjailijan ollessa 19-vuotias. Idea tarinaan tuli siitä, kun hän matkusti Sveitsiin Byronin ja hänen psykiatrinsa John Polidorin, kanssa. Yhtenä iltana lordi Byron ehdotti, että heidän jokaisen pitäisi keksiä oma kauhutarinansa. Näin syntyi Frankenstein, jonka idea oli tullut Mary Shelleyn unesta, jossa tiedemies herättää henkiin luomansa hirviön.

Mary Shelley kuoli 1851 aivokasvaimeen ja hänet haudattiin Bournemouthiin.

Tietoa teoksesta

Kirjan päähenkilö on Victor Frankenstein, joka luo teoksessa tutun hirviön. Hän suhtautuu hyvin rakastavaisesti läheisimpiinsä sekä opiskelee ja työskentelee ahkerasti tavoitteidensa eteen. Kirjan sivuhenkilöitä ovat muut Victorin perheenjäsenet, vanhemmat, Elizabeth, William ja Ernest. Henry Clerval lukeutuu Victorin läheisimpiin lapsuuden ystäviin ja silloinkin kaksikkoa on yhdistänyt osittain samantapaiset kiinnostuksen kohteet. Frankenstein on väärin ymmärretty olio, joka haluaa kokea erilaisuudestaan huolimatta rakkautta ja myötätuntoa. Kuitenkin ihmisten suhtautuminen häneen ajaa hirviön jatkuvaan viha- ja murhakierteen, jonka Frankenstein ymmärtää.

Frankenstein on kerrottu Victorin näkökulmasta paitsi silloin kun mukana on ollut kapteeni Waltonin kirjeitä. Frankensteinissa on hyvin realistisilta tuntuvia tapahtumien kuvailuja ja tulkintoja, joilla on pyritty siihen, että lukija on pystynyt ymmärtämään eri näkökulmia ja kokemaan teoksen aitona.

Tarina alkaa siitä, kun kapteeni Walton tapaa merellä ollessaan Victor nimisen miehen, joka alkaa kertoa tarinaa Frankensteininsa luomisesta. Hän lähtee Ingolstadtin yliopistoon lukemaan luonnonfilosofiaa ja alkaa kiinnostua siitä, miten voisi luoda elottomalle olennolle elämän. Vähitellen olio valmistuu, mutta sillä on seurauksena. Se tappaa Victorin tärkeimpiä läheisiä ja ystäviä. Kirjan loppupuolella Frankenstein pyytää, että Victor tekisi hänelle puolison, jonka kanssa elää mutta siihen ei suostuta. Elizabethin kuoltua Victor lähtee taka-ajoon Välimerelle ja kuolee laivassa ollessaan. Jopa hirviö saapuu paikalle ja on järkyttynyt tapahtumasta, että lupaa kuolla polttamalla itsensä.

 

Lukupäiväkirjaa

Luin tänään parisenkymmentä sivua Frankensteinista. Kirjan alussa on neljä kirjettä, jotka Walton-niminen mies kirjoittaa sisarelleen Margaretille. Niissä hän kertoo lähdöstään merelle, kohti Venäjää ja miten Walton ikävöi siskoaan rakastavasti päivä toisensa jälkeen.

Kapteeni kertoo ikävöivänsä seuraa ja ennen kaikkea ystävää, jolla olisi samanlaiset mieltymykset kuin hänellä itsellään. Walton kertoo kuitenkin pitävänsä laivalla työskentelevästä perämiehestä, johon hän oli tutustunut eräällä valaanpyyntialuksella. Kapteeni ihailee miehen jaloutta. Hän oli rakastunut yhteen venäläistyttöön, jonka isän kanssa sovittiin naimakaupoista. Myöhemmin nainen tunnusti, ettei rakastanutkaan tulevaa sulhastaan, vaan aivan toista miestä. Perämies osti parille maatilan ja rahaa karjan hankintaan yrittäen saada myös tytön isän hyväksymään avioliiton. Kaikki järjestyi.

Myöhemmin Walton kuvailee ongelmista merellä kuten paksua jäätä ja siihen juuttumista. Eräänä päivänä hän kohtaa tuntemattoman muukalaisen, josta kapteeni rupeaa pitämään huolta. Mies kertoo elämäntarinaansa Waltonille, joka alkaa huomata kaksikon välisen samankaltaisuuden.

Vieras kertoo taustoistaan: geneveläisestä synnystään ja esi-isistä, jotka olivat kunniakkaita miehiä. Vieraan isän ystävä on Beaufort, joka ajautuu köyhyyteen erilaisten vastoinkäymisten seurauksena. Beaufort vetäytyy tyttärensä kanssa Luzerniin ja hän sairastuu vakavasti. Miehen tytär Caroline huolehtii isästään, joka kuitenkin menehtyy. Vieraan isä pelastaa hänet kurjuudelta ja he menevät naimisiin suuresta ikäerosta huolimatta.

Victor syntyy parin vuoden jälkeen ja pari alkaa huolehtia Milanosta löydetystä tytöstä, joka on orpo. Hänen nimensä on Elizabeth Lavenza, johon Victor kiintyy erityisesti muiden lailla.

Victor alkaa vähitellen kiinnostua luonnotieteistä ja hän ihastuu Cornelius Agrippan teokseen, vaikka hänen isänsä suhtautuu negatiivisesti kiinnostukseen. Hänet lähetetään 17-vuotiaana Ingolstadtin yliopistoon ja lähdöstä tulee vaikea, koska Caroline-äiti kuolee samoihin aikoihin.

Victor tapaa tohtori Krempe-nimisen professorin, jonka kanssa hän keskustelee opinnoistaan. Krempen mielestä poika on tuhlannut aikaansa hölynpölyyn, koska hän ei ole perehtynyt uudempaan tietoon. Victor on pettynyt saamastaan tuominnasta ja alkaa inhota itsekästä ja vastenmieliseltä tuntuvaa professoria. Myöhemmin hän ajautuu professori Waldmanin luo, joka saa Victorin kiinnostumaan palavasti uusista asioista ja kasvattamaan hänen tiedonjanoaan.

Tältä lukukerralta sain aivan uudenlaista tietoa Frankensteinia edeltävistä tapahtumista, jotka olivat kumminkin yhteyksissä siihen. Lukeminen oli miellyttävää ja mielenkiintoista ja aloin ihailla Mary Shelleyn kirjoitustyyliä. Olihan hän nuori tekijä. Nautin myös siitä, miten tuon ajan aikaukausi tuli hyvin esiin. Ihmiset puhuivat aivan eri tavalla kuten huomattavasti kohteliaammin ja kunnioittavammin. Tapahtumien kuvauksetkin onnistuivat hyvin kuvastamaan aikakautta, sillä sairauksiin kuoleminen oli todennäköisempää.

 

 

 

Lukupäiväkirjaa

Victor on jatkanut opintojaan ja hänen suhde luonnonfilosofiaan on syventynyt  erityisesti professori Waldmanin ansiosta. Näin ollen Victor alkaa ymmärtää professori Krempen järkeviä ajatuksia, vaikka pitää miestä edelleen vastenmielisenä. Victor on edistynyt paljon kahden vuoden aikana, minkä takia hän saa opettajiltaan ja ystäviltään melkoisesti kehuja. Suurin arvostus syntyi siitä, kun hän keksi miten parantaa kemiallisia instrumentteja.

Tiedemies alkaa kiinnostua elävien olentojen rakenteesta ja miten voisi suoda elämän elottomalle aineelle. Hänen oli luotava hahmo, joka olisi pystyttävä herättämään henkiin. Victor alkaa käyttää kaiken aikansa tähän projektiin: hän keräilee luita, kiduttaa eläviä olentoja, hankkii leikkaussalista ja teurastamosta materiaalia ja työskentelee taukoamatta työpajassaan. Tämän seurauksena Victor eristäytyy täysin ystävistään ja perheestään.

Vähitellen luomus alkaa muistuttaa miehen aikaansaannosta: sillä on kellertävä iho, mustat hiukset, valkean helmenhohtoiset hampaat, ohuet mustat huulet ja pituutta 240 senttimetriä.

Eräänä marraskuisena iltana Victor huomaa hirviönsä olevan jalkeilla, jolloin hän pakenee peloissaan kodistaan. Matkallaan Victor törmää erääseen ystäväänsä, Henryyn joka on pistäytynyt Ingolstadtissa. Vierailu saa miehen kiusaantuneeksi ja hän pelkää, että Henry löytää Frankensteinin.

Victor sairastuu hermokuumeeseen, jolloin hänen ystävänsä hoitaa häntä useamman kuukauden ajan. Potilas on saanut kirjeen perheeltään, jonka Elizabeth on kirjoittanut. Victor päättää kirjoittaa takaisin kirjeen, jotta perhe olisi tietoinen hänen kuulumisistaan.

Henry aikoo pyrkiä Ingolstadtin yliopistoon lukemaan itämaisia kieliä, jolloin Victor saa ystävästään uuden opiskelutoverin.

Luvun lopussa ilmestyy uusi kirje, jossa kerrotaan Victorin veljen Williamin kuolleen murhatyön kautta. Hän suuntaa välittömästi Geneveen ja huomaa matkalla hirviönsä liikkuvan lähialueilla...

Tämä oli huomattavasti jännittävämpi lukuosa ja juonikin pääsi etenemään niihin asioihin, mitkä itseäni kiinnostivat. Eli Frankensteinin luomisen taustoihin. Mielestäni Mary Shelley kuvasi hyvin sitä, miten Victor panosti tähän hankkeeseen ja pelkäsi mm. Henryn saavan selville kyseisen asian. Kun kävi ilmi ettei Frankensteinia näkynyt asunnossa aloin miettimään, missä se mahdollisesti olisi ja törmäisikö Victor tai joku ulkopuolinen hirviöön. Nyt olen innoissani siitä, että hän on palannut kotikulmilleen ja murhaa aletaan selvittämään. Se tuottaa varmasti eri osapuolille ongelmia.

 

Lukupäiväkirjaa

Seuraavaksi käytiin oikeudenkäyntiä, jossa pidettiin Victorin perheen palvelijaa, Justine Moritzia syyllisenä Williamin murhaan. Tytön syyllisyyden paikkaansapitäävyys näyttää vahvalta ja ainoastaan Victor kärsii omantunnontuskista, koska epäilee hirviönsä surmanneen Williamin.

Justine Moritz kertoo yöpyneensä Elizabethin luvalla tätinsä luona Chenen kylässä, joka sijaitsee lähellä Geneveä. Paluumatkallaan hän kohtaa miehen, joka kysyy tietääkö Justine kadonneesta lapsesta. Se sai tytön etsimään poikaa ja tytön oli yövyttävä ladossa, koska Geneven portit oli suljettu eikä hän halunnut herättää läheisen talon asukkaita. Justine valvoi suuremman osan yöstä ja heräsi askeleen ääniin. Aamulla hän jatkoi etsiskelyä. "Jos hän olisi mennyt lähelle paikkaa missä ruumis oli, hän oli tehnyt sen tietämättään. Ei ollut mitenkään yllättävää, että hän oli vaikuttanut hämmentyneeltä, kun torikaupustelija oli kuulustellut häntä, sillä hän oli viettänyt unettoman yön ja oli epävarma William-paran kohtalosta."

Oikeus tuomitsee palvelijan syylliseksi ja hänet vangitaan. Victor ja Elizabeth käyvät katsomassa Justinea, joka on tunnustanut tekonsa. Ikävä kyllä se on valhe. Seuraavana päivänä syytön tuomitaan kuolemaan mestaukseen, mikä aiheuttaa voimakkaita tunteita Victorin perheessä. Victor kantaa syyllisyyttä Justinen kuolemasta, koska hän ei ollut onnistunut estämään tuomion täyttymistä ja hän oli ollut itse osasyy Williamin kuolemaan. Perhe muuttaa tapahtumien jälkeen Bellerivessä sijaitsevaan taloon.

Victor päättää lähteä Chamonixin laaksoon unohtaakseen itsensä ja sen hetkiset surunsa. Huipulla ollessaan hän törmää luomaansa hirviöön, jota Victor vihaa suuresti. Kaksikko suuntaa kylään kuuntelemaan vihertävän hahmon tarinaa siitä, mitä kaikkea hän oli tehnyt lähdettyään Victorin asunnosta. Frankenstein oli muun muassa yöpynyt Ingolstadtin metsissä ja sen jälkeen siirtynyt mäennyppylällä sijaitsevaan majaan ja sieltä kylään, jossa hirviö oli saanut kylmän vastaanoton ihmisiltä. Frankenstein löytää myöhemmin vajan, johon hän asettuu asumaan. Hirviö jopa huolehtii lähettyvällä asuvasta perheestä, joka on köyhä.

Oletin jotenkin, että Justinen kohtalolle olisi voitu tehdä jotain, jolloin hänen kohtalonsa harmitti minua epäoikeudenmukaisuuden takia. Kun tulin lukeneeksi Elizabethin ja Victorin käynnistä vankilassa vertailin vankilan oloja nykypäivän tilanteeseen.

Olin innoissani, kun sain selville, että Victor ja Frankenstein kohtaavat toisensa, koska minua kiinnosti se miten se oikein tapahtuisi ja miten he suhtautuisivat toisiinsa. Juuri tästä syystä aloin ymmärtämään Frankensteinia ja hänen motiivejaan. Minua ilahdutti erityisesti se, että nyt hahmo jopa puhuikin.

Oma käsitykseni Frankensteinista muuttui todellisesti tällä lukukerralla. Näin hänet inhimillisempänä eikä hirviön tarkoitus ollut pelottaa ihmisiä. Hän arvosti saamaansa elämää, mutta oli kykeneväinen pahuuteen. Frankenstein oli myös halukas oppimaan: puhetaitoa/mitä sanat olivat, miten tuli toimii ja mikä saa sen sammumaan. Se että hän liikuttui ja halusi auttaa lähistöllä olevaa perhettä muutti stereotypioita Frankensteinista. Minusta oli uskomatonta, miten hirviö muun muassa pilkkoi perheelle polttopuita ja lopetti ruuan varastelun, koska huomasi perheen olevan köyhä.

Lukupäiväkirjaa

Frankenstein on jatkanut tarkempien syiden miettimistä perheen alakuloisuuteen ja köyhyyteen. Hän huomaa erään naisen saapuvan mökille, mikä aiheuttaa perheessä suunnatonta iloa. Samalla olio oppii puhetaitoa ja tietämystä asioista. Vähitellen Frankenstein alkaa päästä selville mökissä olevien perheenjäsenten taustoista. Vanhuksen nimi on de Lacey, pojan Felix ja tyttären Agatha ja he olivat eläneet muinoin Pariisissa erilaisten rikkauksien ympäröimänä. Aiemmin mainittu "erään naisen" nimi paljastuu Safieksi, jonka isä on syypää perheen perikatoon. Safien isä oli joutunut hallituksen epäsuosioon ja hänet pidätettiin.

Felix oli ollut paikalla istunnossa ja päättänyt järjestää tuomitun miehen vapaaksi, jolloin pakomatka Ranskan halki alkaa. Vaikka Safien isä oli luvannut tyttärensä Felixille, hän ei kyennyt hyväksymään ajatusta että turkkilainen Safie naisi kristityn miehen. Safien isä lähtee uudelle matkalla tytär mukanaan. Ranskan hallitus rankaisi pakolaisten auttajia mm. de Laceyta ja Agathaa, jotka päätyvät vankilaan. Oikeudenkäynti kestää viisi kuukautta, jonka jälkeen Felix lähtee etsimään kaksikkoa Saksassa olevasta mökissä. Safien isä jättää tyttärensä palvelijansa huostaan voidakseen paeta Ranskan viranomaisia. Tytär päättää lähteä Italiasta Saksaan ja matkan aikana hänen italialainen palvelustyttönsä kuolee sairastuttuaan.

Frankenstein löytää metsästä kirjoa kuten "Nuoren Wertherin kärsimykset" ja "Kadotettu paratiisi", jotka saavat hänet opiskelemaan. Samalla silmällä pitäen mökin asukkaita hän huomaa perheenjäseneillä olevan nyt enemmän aikaa huvitteluun ja seurusteluun Safien palattua. Frankenstein kerää useiden kuukausien ajan rohkeutta mennä esittelemään itsensä perheelle. Hän päättää tehdä sen lasten lähdettyä toisaalle ja vain sokean de Laceyn ollessa paikalla. Kun lapset saapuvat mökkiin he järkyttyvät näkemästään ja Felix heittää olion pihalle. Se saa Frankensteinin polttamaan oman vajansa ja etsimään Victoria. Matkallaan hän törmää erääseen tyttöön, jota Frankenstein yrittää auttaa. Paikalle ilmestynyt mies kuitenkin ampuu häntä, jolloin olion matka jatkuu. Hän törmää Williamiin, jonka hirviö haluaa ottaa mukaansa, mutta jonka suutuspäissään kuristaa kuoliaaksi.

Kertomuksen lopuksi Frankenstein pyytää Victoria tekemään hänelle puolison.

Tässä lukukokemuksessa selvisi mukavasti se, keitä mökin asukkaat oikein olivat ja sain samalla selvyyttä heidän taustoihinsa. Lukeminen maanpaosta ja rakastuneiden suhteesta toisiinsa ei tuntunut ollenkaan vieraalta. Minusta oli mielenkiintoista, että Mary Shelley nosti esiin senaikaisia tarinoita, joita Frankenstein sitten luki. Koin saavani lukiessani käsityksiä noista teoksista ja niiden mullistuksesta. Minusta oli jotenkin hirveää seurata sitä, ettei Frankenstein onnistunut saamaan mökin asukkaista ystäviä ja miten hänen tunteitaan kuvattiin eri tavoin. Minulle ei tullut yllätyksenä sekään, että olio tappoi Williamin, vaan tulin entistä pettyneemmäksi. Liekö syy se miten kuvani Frankensteinista oli aiemmin muuttunut ja teko tuntui sitten niin voimakkaalta.

Lukupäiväkirjaa

Victor ja Frankenstein jatkavat neuvottelua uuden hirviön luomisesta. Kun hän kuulee, että Frankenstein lähtisi kumppaninsa kanssa syrjimpiin osiin saatuaan myötätuntoa, Victor vakuuttuu tästä ja alkaa suunnitella olentoaan.

Hän matkaa takaisin Geneveen perheensä luokse, mutta ei ole kuitenkaan halukas aloittamaan projektia. Victor pyrkii jopa keksimään kaikenlaisia konsteja, jotta saisi lykättyä luomistehtäväänsä. Hänen isänsä on huolissaan pojastaan ja luulee tämän huolien johtuvan siitä, ettei Victor halua enää avioitua Elizabethin kanssa. Victor ilmoittaa haluavansa lähteä Englantiin ja palattuaan hän voi mennä naimisiin morsiamensa kanssa. Victor lähtee Strassburgiin ja odottaa siellä kahden päivän ajan ystäväänsä Henryä, joka liittyy miehen mukaan matkakumppaniksi. Kaksikko laskeutuu veneellä Reiniä alas Rotterdamiin kohti Lontoota.

Victor tapailee muutamia luonnofiloseja saadakseen tarvittavaa tietoa projektiaan varten. He saavat erään kirjeen, jonka seurauksena kaksikko matkaa Perthiin. Victor päättää kierrellä yksin Skotlannissa ja asettuu Orkneyn saarelle erääseen mökkiin. Hän tapaa saarella Frankensteinin, joka on pettynyt siihen, ettei hänen luojansa aio täyttää lupausta. Lähdettyään olio uhailee jonkin pahavan tapahtuvan vielä Victorille tai Elizabethille.

Mökissä ollessaan Victor saa kirjeitä, jolloin hänen olisi palattava takaisin Henryn luokse. Lähdettyään Victor päätyy omituiselle saarelle, jossa tuntemattomat ihmiset eivät halua neuvoa häntä, sillä Victor on syyllistynyt murhatekoon. Silminnäkijät kuten Daniel Nugent ja hänen isänsä vahvistavat törmänneensä ruumiiseen ja pari muuta todistajaa kertoo nähneensä Victorin paikalla. Hänet viedään näkemään ruumista ja se paljastuu Henryksi, mikä aiheuttaa Victorille kuumeen. Seuraavalla kerralla hän herää vankilasta, mutta ei ehdi olla siellä kauaa, kun Victorin isä tulee vierailulle. Victor vapautetaan kun käy ilmi, että hän oli ollut miehen kuolinhetkellä saarella. Sen jälkeen isä ja poika lähtevät Irlannista takaisin kotiinsa.

Minulle ei muodostunut juurikaan asioita, joita mietin tällä lukukerralla, vaan keskityin seuraamaan juonta. Sinänsä tässä ei tapahtunut mitään mielenkiintoista/sykähdyttävää kuin Henryn kuolema. Luulin aluksi ruumiin olevan luomus Frankensteinin puolisosta, mutta niin ei kuitenkaan ollut. Victor näytti joutuvan jälleen melkoisiin ongelmiin tekojensa pohjalta ja ne aiheuttivat osakseen tuskaakin.

Lukupäiväkirjaa

Matkallaan Victor saa Elizabethiltä kirjeen, jossa naikkonen epäilee miehen rakastavan jotakuta toista. Victor kirjoittaa takaisin, ettei mistään senlaisesta ole kysymys, vaan hän aikoo kertoa kaiken päivän kuluttua hääpäivästä. Tilaisuuden jälkeen pari lähtee Villa Lavenzaan, jossa kaksikko viettää ensimmäiset onnen päivänsä kauniin järven rannalla. Victor on toistuvasti huolissaan Frankensteinin varoituksesta, jossa heidän kohtalonsa on vaarassa hääyönä. Sen takia hän kantaakin mukanaan pistoolia ja tikaria. Victor päästää puolisonsa hetkeksi silmistään, jolloin hirviö ehtii käydä tekemässä murhatyönsä. Sulhanen näkee olion vielä huoneessa, mutta ei onnistu takaa-ajon tuloksenakaan ottamaan sitä kiinni.

Victor palaa Geneveen kertomaan Elizabethin kohtalosta, mikä muserruttaa perheen isän, joka on päiväkausia vuoteenomana, kunnes menehtyy. Victor herää jonkin ajan kuluttua vankilasta, jossa häntä väitetään mielisairaaksi. Mies marssii tuomarin pakeille kertomaan tarinansa, mutta hänkään ei kykene auttamaan tarpeeksi, vaikka uskoo tarinan paikkaansapitävyyteen.

Victor lähtee Genevestä hautausmaalle katsomaan kuolleita läheisiään. Frankensteinin seurattua perässä tapahtumapaikalle, syntyy luojan ja olennon välille takaa-ajo, joka jatkuu Välimerelle asti. Victor kulkee koiravaljakolla ja saa lisätietoa olion olopaikasta kyläläisiltä.Hirviö on mennyt yli meren, mutta saavuttaminen tuntuu mahdottomalta. Victor päätyy laivan kannelle, mistä hän alkoikin tarinaansa kertomaan.

Walton kirjoittaa muutamia kirjeitä siskolleen Victorista ja siitä, miten heidän uskonsa selviytymisestä on vaarassa horjua tiellä olevien jäävuorten takia. Syyskuun yhdeksäntenä päivänä jää alkaa liikkua ja ne pirstautuvat murskaksi. Victor ehdottaa viimeisillä sanoillaan, että Walton etsisi Frankensteinin käsiinsä. Miehen kuoltua vihreä hirviö ilmestyy uudelleen ja on surullinen luojansa kohtalosta, minkä takia hän aikoo kuolla polttamalla itsensä tuhkaksi.

Minua kiehtoi ajatus Victorin ja Elizabethin häistä, mutta harmikseni niitä ei kuvattu mitenkään tarkemmin, mikä olisi kiinnostanut minua tuolta ajalta. Morsiamen kuoleman jälkeen kirja alkoi mennä surullisempaan ja selvään kostonhaluiseen suuntaan. En hoksannut ihan heti, että oltiin siirrytty Victorin tarinasta nykyhetkeen, koska Waltonin kirjeet hieman sekoittivat ajatteluani. Victorista oli muotoutunut kirjan aikana yksi suosikkihahmoistani, jolloin hahmon kuolemisen tapahtuminen oli kamalaa. Koin myös Frankensteinin päätöksen omasta kuolemastaan kuvaavan hyvin heidän välistä, ristiriitaista suhdetta. Samalla ollaan luoja ja luomuksensa orjia. Kirjan suljettuani en ihmetellyt yhtään teoksen vaikutusvaltaisuutta.

 

Teoksen arviointia

Frankensteinin kirjoitusajankohta näkyy esimerkiksi kuvauksena ihmisten pukeutumistyyleistä, elinoloista tai puhetavoista. Keskustelutaitoa ja älykkyyttä arvostettiin tuona aikana ja yliopistojärjestelmän synnystäkään ei ollut kovin pitkä aika. Teoksessa menehtyy monia ihmisiä erilaisiin sairauksiin, mikä viesti kirjan aikakaudesta. Huomasin myös lukiessani uskonnon ja jumalan olevan hyvin tärkeitä kyseisenä aikana. Lisäksi Frankensteinissa arvostetaan sellaisia teoksia kuin Nuoren Wertherin kärsimykset ja joissakin yhteyksissä nähdään jopa runoilmaisuakin.

Kuten muussakin kauhukirjallisuudessa, Frankensteinissa käsitellään kauhun tunnetta, mutta se on ensimmäisiä tieteisromaaneja. Nykyinen kauhukirjallisuus on huomattavasti väkivaltaisempaa ja niissä saatetaan pyrkiä myös psykologiseen kauhuun.

Mielestäni Frankenstein ei muistuta mitään toista teosta, vaan se on uniikki teos.

Kirjassa vallitsee hyvin jännittynyt ja melankolinen tilanne, sillä ei voi olla varma mitä Frankenstein oikein aikoo tehdä ja erilaiset tapahtumat aiheuttavat huolta ja surua osapuolille. Frankenstein herättää lukijassa mahdollisesti vihan tunteita, myötätuntoa, vaikuttuneisuutta tai surua. Esimerkiksi olion teot voivat johtaa näihin tunnetiloihin, mutta samalla lukija voi hämmentyäkin, kun huomaa Frankensteinissa hyveellisiä piirteitä.
 

Teoksen teema on erilaisen olion/ihmisen tms. eläminen yhteiskunnassa, mikä käy vaikeaksi, koska yhteiskunta tai muut saattavat suhtautua sinuun syrjivästi tai negatiivisesti. Tämä johtaa erilaisiin sekavuuden tiloihin ja henkilö haluaa hyväksyntää keinolla millä tahansa. Opetus on kuitenkin se, että heidät olisi tärkeä hyväksyä ja heidän erilaisuutensa ei ole väärää.

Suosittelen kirjaa kaikille. Etenkin jos Frankensteinin alkuperäinen tarina kiinnostaa ja jos teoksesta haluaa tulkita löytämiään teemoja.

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.

Valmis!
Hanna   (22.11.2013 14:06)
 

Kirjoita lukupäiväkirjaasi omaan kansioosi. Voit käyttää apunasi seuraavia kysymyksiä. Älä kuitenkaan vastaa kysymyksiin mekaanisesti vaan kirjoita annettujen otsikoiden alle kokonaisia tekstejä.

Johdanto

Miksi valitsit juuri tämän kirjan? Vaikuttiko valintaasi kansi, kirjailija, lajityyppi vai kenties tyylikausi? Mitä odotat lukukokemukseltasi? Odotatko esimerkiksi jännittävää juonta, uutta tietoa, kiinnostavia henkilökuvia vai kenties taidokasta miljöön kuvausta?

Tietoa kirjailijasta

Etsi tietoa kirjailijasta. Missä ja milloin hän on syntynyt? Missä hän on opiskellut? Kuinka hänestä tuli kirjailija? Millaisia teoksia hän on kirjoittanut? Millaista arvostusta hän nauttii?

Tietoa teoksesta

Kuvaile teoksen henkilöitä ja kerrontaa. Kuka on päähenkilö? Ketkä ovat sivuhenkilöitä? Millaista kertojaa teoksessa käytetään? Millaisia muita kerronnallisia keinoja teoksessa on käytetty ja mitä niiden avulla saavutetaan?

Kuvaile teoksen juonta. Voit kiinnittää huomiota alkutilanteeseen, käännekohtiin, huippukohtiin, tapahtumien välisiin syy-seuraussuhteisiin, sivujuoniin sekä siihen, kerrotaanko asiat tapahtumajärjestyksessä.

Teoksen arviointia

Miten kirjoitusajankohta näkyy teoksessa? Miten teos vertautuu muuhun saman lajin kirjallisuuteen? Muistuttaako teos jotakin toista teosta? Kerro yhtäläisyyksistä ja eroista. Millainen tunnetila teoksessa vallitsee? Millaisia tunteita teos herättää? Mikä voisi olla teoksen teema? Onko tarinassa jokin opetus? Kenelle suosittelisit teosta?
Hanna   (07.11.2013 09:43)