This is a free Purot.net wiki
  • View:

JeRi

Dekkarin henkilökuvaus ja arviointia

Teoksen arviointia

Alkupuolella kirjan lukeminen tuntui tökkivän ja vaati hieman pinnistelyä jatkaa lukemista, mutta kiinnostus kirjan lukemiseen kasvoi loppua kohden todella tuntuvasti. Ennen puoltaväliä tapahtumat alkoivat käydä kiinnostavammaksi, mikä lisäsi halua lukea kirjaa enemmän. 
               Kirjaa lukiessa olo oli koko ajan hieman jännittynyt, sillä tapahtumat olivat hyvin jännittäviä ja varsinkin viimeinen puolikas kirjasta tuntui tempaavan oikein kunnolla mukaansa. Toisaalta olo oli myös hieman surullinen, sillä kirjassa vertailtiin Intian raastavaa köyhyyttä ja äärimmäistä rikkautta keskenään melko totuudenmukaisesti.
               Pidin teoksessa erityisesti siitä, että tapahtumat kulkivat aikajärjestyksessä, ja näin lukijalla on paljon helpompi ja mukavampi lukea kirjaa. Mielestäni kirjassa oli liikaa henkilöitä, sillä henkilöt tahtoivat koko ajan mennä sekaisin, mikä vaikeutti juonen täydellistä ymmärtämistä. 
               Kokonaisuudessaan pidin kuitenkin kirjasta ja suosittelen sitä luettavaksi kaikille, jotka pitävät jännäreistä. Myös lääketieteestä kiinnostuneille kirja voisi olla mieluistaa luettavaa, sekä heille, jotka pitävät yleensäkin dekkareista. Tylsähkön alun jälkeen kirja kuitenkin osoittautui lukemisen arvoiseksi!Dekkarin henkilökuvaus

Dekkarin päähenkilö on Jennifer Hernandez, joka opiskelee neljättä vuotta lääketiedettä Yhdysvalloissa. Kirjassa korostetaan hänen upeaa ulkonäköään ja vartaloaan. Jenniferin luonteen paljastetaan olevan päättäväinen, ystävällinen, todella aikaasaava sekä huono luomaan vakavia parisuhteita. Kirjassa tulee esille, kuinka Jenniferin vahvat mielipiteet ja toiminnat johtavat monien vaiheiden kautta saamaan selville sen, että Intian hoitomatkailussa on jokin pahasti pielessä. 
         Sivuhenkiöitä kirjassa on todella paljon, mutta tärkeimpinä voidaan pitää Jenniferin amerikkalaisia ystäviä Laurie Montgomerya, Jack Montgomerya ja Neil McGulgania sekä Intian hoitomatkailun maineen pilaamisesta vastuussa olevia henkilöitä, kuten Cal Morgania, Durell Williamsia, Santana Ramosia ja Petra Danderoffia. Heitä kuvataan lyhyesti siten, että he kaikki haluavat valtaa ja rahaa keinolla millä hyvänsä ja heillä on paljon suhteita suuren vaikutusvaltansa ansiosta. Jenniferin ystäviä Laurieta ja hänen miestään Jackia kuvataan kirjassa siten, että oikeuspatologian ammattinsa vuoksi heidän tuloaan Intiaan pelätään. 
             

Tietoa kirjasta

Kirja kertoo New Delhissä olevasta sairaalasta nimeltä Queen Victoria, jossa tehdään halvempia leikkauksia kuin Yhdysvalloissa. Alussa kerrotaan hieman taustaa sivuhenkilöistä sekä päähenkilöstä Jennifer Hernandezista. Jennifer kuulee CNN:n uutisista isoäitinsä menehtyneen lonkkaleikkauksessa, jonka hän oli suorittanut Intiassa. Jenniferia tapaus epäilyttää, sillä kuolinsyyksi väitetään sydänkohtausta ja isoäidin sydän oli tutkittu huolellisesti ennen leikkausta eikä minkäänlaista vikaa ollut löytynyt. Niinpä hän matkustaa New Delhiin hoitamaan asioita liittyen isoäitinsä kuolemaan.
              Kirjassa kerrotaan vuorotellen kappaleittain tapahtumia sekä New Delhistä sekä Los Angelesista. Kirjan edetessä tapahtumat kuitenkin sijoittuvat ainoastaan New Delhiin ja aivan loppupuolella hiukan Varanasiin. Queen Victorian hoitajista ja johtajista osa on muodostanut ryhmän, johon kuuluvat johtavina hahmoina Cal Morgan, Petra Danderoff, Santana Ramos, Durell Williams sekä kymmenkunta vasta valmistunutta intialaista sairaanhoitajaa esimerkiksi Veena ja Samira sekä Raj, joista kirjassa on eniten mainintaa
              Sairaanhoitajat murhasivat sukkonylkoliinilla hieman sydänviasta aikaisemmin kärsineitä potilaita, jotta tätä myrkkyä ei huomattaisi. Tarkoitus on tahrata aikaisemmin niin hyvin menestyneen sairaalan Queen Victorian maine, jotta Intian hoitomatkailu vähentyisi ja vaikutusvaltaisimmat rikaistuisivat. Tästä sairaanhoitajille oli luvattu siirto Yhdysvaltoihin pois kurjasta elämästään Intiassa.
              Jennifer Hernandez ryhtyy selvittämään oman isoäitinsä tapausta ja lyhyen ajan sisällä tapahtuu kaksi samanlaista kuolemantapausta, eikä tilanteen kummallisuutta vähennä se, että sairaalan potilasyhdyshenkilö kehottaa hankkiutumaan ruumiista eroon mahdollisimman nopeasti. Niinpä Jennifer kutsuu amerikkalaisen ystävänsä Laurie Montgomeryn ja hänen miehensä Jackin Intiaan hätiin. Jenniferin ystävä Neil McGulgan on myös mukana auttamassa.
              Pääjuonen ohella sivujuonena oli koko kirjan ajan Jenniferin ja Neilin välinen ystävyys, joka loppua kohden tuntui paranevan kirjan alussa tapahtuneen pienen takaiskun jälkeen. Toisena sivujuonena oli Laurien ja Jackin hedelmöityshoito ja Laurien yritys tulla raskaaksi.
              Kirjan tapahtumat etenivät kronologisesti ja jokaisen kappaleen alussa oli sekä päivämäärä että kellonaika ja tapahtumapaikka. Kokonaisuudessaan koko tarinan kesto oli vajaa viikko lukuunottamatta kirjan muutamaa viimeistä sivua, joissa kerrottiin miten elämä jatkui amerikkalaisten päästyä takaisin Yhdysvaltoihin.
               Kirjan lopussa selvisi kaikki murhat salajuonineen ja Cal, Petra, Santana sekä Durell pidätettiin Veenan, joka oli yksi sairaanhoitajista, ilmiannettua heidät poliiseille ja pelastettua Jenniferin. Lopussa myös paljastettiin, että tuottiko Laurien hedelmöityshoito tulosta ja miten kävi Veenan, joka halusi muuttaa muiden sairaanhoitajien tavoin Amerikkaan asumaan. 

Lukupäiväkirja

Johdanto

Valitsin kirjan nimeltä Äkkikuolema, jonka on kirjoittanut Robin Cook. Valitsin kirjan, koska sen kansi näytti mielenkiintoiselta ja olen kuullut sen olevan hyvä kirja. Toisaalta myös valitsin kirjan, koska täytyi valita joko dekkari tai tietokirja ja dekkari tuntui mielenkiintoisemmalta vaihtoehdolta. Ensinäkemältä ja takakannen perusteella odotan kirjalta paljon lääketieteellisiä termejä ja tapahtumia sekä jännittäviä lukuhetkiä.


Tietoa kirjailijasta 

               Robin Cook on syntynyt 4. toukokuuta 1940 New Yorkissa. Hän on kirjailijan ammatin lisäksi myös ollut aikaisemmin silmäkirurgi, joten monet hänet teoksistaan kertovat terveydestä ja lääketieteestä ja lisäksi hän sekoittaa joissain teoksissa faktaa sekä fiktiota keskenään. Hänen ensimmäinen teoksensa on vuodelta 1972 The Year of the Intern ja uusin on vuoden 2012 Death Benefit. Näiden teoksien lisäksi hänellä on paljon muitakin teoksia näiden vuosien väliltä. 
               Cook on kertonut, että ainakin yksi syy miksi hän kirjoittaa teoksiaan on se, että hän haluaa ihmisten pohtivan lääketieteen eettisiä kysymyksiä. Hän on opiskellut ja valmistunut Columbian yliopistosta ja toiminut myös syvämerensukeltajana. 


 


 

1
Likers
lollipop

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.

@lollipop hyvää kuuluu mitä sulle kuuluu :)
Jennni   (04.11.2013 10:52)
 

@Jennni mitä kuuluu kukkuluuruu? :)
lollipop   (28.10.2013 11:08)
 

@lollipop Hei.
Jennni   (28.10.2013 11:06)
 

Moi
lollipop   (28.10.2013 11:06)