This is a free Purot.net wiki
  • View:

KaHa

KirjaJuttu kivaa jeee

Johdanto

 Valitsin kirjani sen lajityypin eli dekkarin takia ja kirjasarja 'Vares' on kiinnostava. Odotan melkoista seikkailua sen perusteella mitä olen kuullut ja seurannut Vares sarjaa  ja juoni on yleensäkin Mäellä jännitävä. Vares on tunnetusti melkoinen hurmuri joten odotan melkoisen paljon naisia.

Tietoa kirjailijasta

Reijo Juhani Mäki syntyi 12. lokakuuta vuonna 1958 Siikaisessa. Hän valmistui kauppatieteiden maisteriksi kauppakorkeakoulusta1982. Hän kirjoitti ensimmäisen kirjansa Enkelipölyä vuonna 1985. Hänet tunnetaan kirjasarjasta Vares.

Tietoa kirjasta

Kirjan alussa yksityisetsivä Jussi Valtteri Vares saa tehtäväkseen varjostaa aviomiestä jota vaimo epäilee aviorikoksesta ja haluaa saada tämän satimeen. Lopulta Vares päätyy viroon seuratessaan herra Weijasta, joka on siis tämä pettävä aviomies.

Käännekohtana kirjassa on tapahtuma jolloin, herra Weijas lopulta murhataan Vareksen seuratessa häntä ja Vares löytää Weijaksen taskusta ihmeellisen kirjekuoren. Vares pääsee tai oikeastaan joutuu KGB:n suojelukseen, mutta tunnetusti ottaa asiat omiin käsiinsä ja saa ratkaistua mysteerin.

Tapahtumat dekkarissa menevät melko hyvin järjestyksessä ja dekkari oli kaikenpuolin helppolukuinen, mutta koukuttava.

Pääjuonen rinnalla kerrottiin salamurhaajan ja KGB:n tarinaa mutta tämä ei sekoittanut paljoakaan lukua, koska tätä tapahtui vain melko vähäisesti.

Tapahtumat sattuvat marraskuun aikana, joten tapahtumien välillä ei ollut yleensä kuin päivä tai kaksi.

Asiat kerrottiin aikalailla tapahtumajärjestyksessä, tottakai pieniä poikkeamia saattoi olla.

Kirja oli helppolukuinen ja koukuttava, mutta yksi miinus kirjassa oli ja se oli vuoropuhelut. Välillä ei ollut perillä, että kuka puhui vaikka tiesi ketä vuoropuheluissa oli läsnä.

Henkilökuvaus

Kirjan päähenkilö oli turkulainen yksityisetsivä Jussi Valtteri Vares ja hän on tyypillinen naisista tykkäävä ja kaljaa juova suomalainen mies. Hän on myös kovin salaperäinen ja hurmaava.

Sivuhenkilöitä on Työmiehiä, huoria ja kuten tavallista palkkamurhaaja. Esiintyy kirjassa myös gruusilainen KGB-pomo. Isossa osassa ovat tietenkin KGB-pomo kuin palkkamurjaaha, mutta yllätävää on se kuinka isossa osassa virolaishuora on.

Henkilöt eivät tunne toisiaan kovin hyvin, mutta tulevat olemaan osa jotain suurta yhdessä. Henkilöt eivät muutu taphtumien aikana jos ei lasketa, että osa kuolee.

Arviointi

Teos on tyypillinen 'Vares', mutta jotenkin huono verrattuna muuhun Mäen tuotantoon. Mahtaa johtua siitä, että kirja on Mäen ensimmäisiä, mutta kirja on muuten ihan luettava ja siinä on dekkarin yleispiirteitä. Suosittelen kirjaa kaikille Vares-faneille ja dekkarin ystäville, koska kirja on loppujenlopuksi ihan luettava.

 


 

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.

Teoksen arviointia

Miten kirjoitusajankohta näkyy teoksessa? Miten teos vertautuu muuhun saman lajin kirjallisuuteen? Muistuttaako teos jotakin toista teosta? Kerro yhtäläisyyksistä ja eroista. Millainen tunnetila teoksessa vallitsee? Millaisia tunteita teos herättää? Mikä voisi olla teoksen teema? Onko tarinassa jokin opetus? Kenelle suosittelisit teosta?
Jormuli69   (18.11.2013 11:16)
 

Lukupäiväkirja

Kirjoita lukupäiväkirjaasi omaan kansioosi. Voit käyttää apunasi seuraavia kysymyksiä. Älä kuitenkaan vastaa kysymyksiin mekaanisesti vaan kirjoita annettujen otsikoiden alle kokonaisia tekstejä.

Johdanto

Miksi valitsit juuri tämän kirjan? Vaikuttiko valintaasi kansi, kirjailija, lajityyppi vai kenties tyylikausi? Mitä odotat lukukokemukseltasi? Odotatko esimerkiksi jännittävää juonta, uutta tietoa, kiinnostavia henkilökuvia vai kenties taidokasta miljöön kuvausta?

Tietoa kirjailijasta

Etsi tietoa kirjailijasta. Missä ja milloin hän on syntynyt? Missä hän on opiskellut? Kuinka hänestä tuli kirjailija? Millaisia teoksia hän on kirjoittanut? Millaista arvostusta hän nauttii?

Tietoa kirjasta

Jos olet lukenut dekkaria, voit kiinnittää huomiosi juoneen ja henkilökuvaukseen

Dekkarin juoni:

a) alkutilanne

b) käännekohdat ja huippukohdat

c) tapahtumien väliset syy-seuraussuhteet

d) pääjuonen rinnalla kulkevat sivujuonet

e) siihen, kuinka pitkä aika tapahtumien välillä on

f) siihen, kerrotaanko asiat tapahtumisjärjestyksessä

g) lopetusDekkarin henkilökuvaus:

a) Kuka on päähenkilö? Kuinka häntä kuvataan? (ulkonäkö, luonne, toiminta, mielipiteet)b) Ketkä ovat sivuhenkilöitä? Kuinka heitä kuvataan?c) Millaisia rooleja henkilöillä on tapahtumien kannalta?d) Millaiset suhteet henkilöillä on toisiinsa?e) Muuttuvatko henkilöt tapahtumien aikana?Jos olet lukenut tietokirjaa, voit kiinnittää huomiosi teoksen ulkoasuun, rakenteeseen ja tietoainekseen:

a) Mitä teoksen kansi ja kuvitus kertoo aiheesta? Millaisia muita visuaalisia keinoja tiedon välittämiseen on käytetty? (esim. taulukot, tilastot)

b) Miten aihe on rajattu? Milla tavalla tekstin asiat liittyvät toisiinsa? Missä järjestyksessä asioista käsitellään? Millaista kieltä teoksessa käytetään?

c) Mitä tietoja saat aiheesta? Mikä tieto on sinulle uutta, mikä tuttua? Miten kirjoittajan asiantuntemus näkyy tekstissä? Millä tavalla teoksessa on käytetty lähteitä? Miten luotettavana pidät teoksen antamaa tietoa?
Jormuli69   (11.11.2013 10:55)
 

Tietoa kirjailijasta

Etsi tietoa kirjailijasta. Missä ja milloin hän on syntynyt? Missä hän on opiskellut? Kuinka hänestä tuli kirjailija? Millaisia teoksia hän on kirjoittanut? Millaista arvostusta hän nauttii?
Jormuli69   (04.11.2013 10:55)
 

Kemia on kivaa
Jormuli69   (28.10.2013 11:13)