This is a free Purot.net wiki
  • View:

NiHa

Nikolai Gogol: Kuolleet Sielut

Luettavani oli siis kirja Kuolleet sielut, jonka on kirjoittanut venäläinen Nikolai Gogol.

Johdanto ja Juoni:

Hyvin pukeutuva ja käyttäytyvä Pavel Ivanovitš. Hän kiertelee vaunuillaan maaseutuja tietystä syystä. Pavel haluaa ostaa ns "kuolleita sieluja" ja näillä tarkoittaen maaorjia, joita heidän kuoltuaan ei ole poistettu valtion rekistereistä. Matkallaan hän tapaa aatelisia maanomistajia, viranomaisia, majatalonpitäjiä, vähäisiä kirjureita, kuskeja ja talonpoikia. Panel tekee ällistyneiden ja ahneiden maanomistajien kanssa kauppoja ja yllättäen hänestä tulee seudun suosittu vieras ja merkkihenkilö. Mutta tilanne ei ole pysyvää...

Valitsin tämän kirjan siksi, koska luin viimeksi Nikolai Gogolin kirjan "Päällystakki", josta pidin. Se oli ainakin suurin syy miksi juuri tämän kirjan valitsin. Kansi minuun ei tehnyt erikoista vaikutusta, mutta nimestä päätellen kyseessä olisi voinut olla kauhukirja tai jotain edes siihen suuntaan, mutta pettyä sain. Odotuksena minulla oli että kyseessä olisi oikeasti kuolleita "sieluja" mutta asia jäi hiuman epäselväksi itselleni.

Miljöö oli melko yksipuoleinen, josta minä pidin. Ei niinkään paljoa sen kuvaamista eikä sen vaihtelua. Maaseutua osasin jotenkin jopa odottaa kirjan nimestä.

Päähenkilö Pavel oli mielestäni ihan ok, en ihan aina pitänyt hänestä. Syynä siihen oli että sain käsityksen aluksi että hän olisi itserakas tai omahyväinen, omat asiat olisivat aina ykkös sijalla hänelle. Tärkeät henkilöt olivat juonen kannalta oleelliset sivuhenkilöt kuten Manilov, Nozdrev ja Korobotška. Nozdrev on kuitenkin mielestäni paras koska hän on pelurimainen juoppo joka sinäänsä oli ihan hauska juttu kirjassa. (Nimiä piti etsiä netistä koska hankala muistaa niitä)

Tietoa Kirjailiasta:

Nikolai Gogoleli eli vuosina 1809-1852 . Hän on Venäjän kirjallisuuden jopa suurimpana humoristi ja kriittisen realismin pidetty perustaja. Kirjassa "Kuolleet sielut"  psykologinen ja realistinen romaani yhdistyvät,  satiiri ja fantasia ovat mieltäkutkuttavia kuten myös inhimilliset yksityiskohdat. 1800-luvun venäläisen yhteiskunnan todenmukaisuus on myös erittäin kaunista. Kirjailijan huumori ja älyllisyys antavat tapahtumille mielikuvitukselliset ulottuvuudet.

Gogol syntyi Ukrainassa, venäjän keisarikunnassa. Nikolain tuotanto osuu aikakauteen, jolloin Venäjällä hallitsi kamppailua uudistajaliberaalien ja slavofiilisten konservatiivien välillä. Liberaalit käyttivät hyväkseen Gogolin kirjoja ja teoksia niiden satiirisuuteen vuoksi, mutta Gogolia itseään ei pidetty välttämättä reformistina. Kuoleman kolkutellessa Gogol tuli voimakkaasti uskonnolliseksi ja hylkäsi lopulta kirjallisen uransa uskonnon hyväksi.

Nikolain tunnettuja romaaneja ovat mm: Taras Bulba ja Kuolleet sielut sekä novelleista Päällystakki ja Nenä.

Teoksen arviointi:

Kuten alussa mainitsin, kirja oli minulle pettymys koska siinä ei ollut mitään tekemistä kauhun kanssa. Se miksi Pavel keräsi "kuolleita sieluja", on hyvin selkeä selitys, eli toisin sanottuna hän ei ollut hullu murhaaja tai muuten vain päästään sekaisin. Kirja ei ollut mikää kaikista paras mahdollinen. Kirjassa esiintyy ihan hyvää huumoria, mutta ei mielestäni sitä huipputasoista. Lukeminen oli joissakin vaiheissa hankalaa ja epäselvää.

Mielestäni Kirjan olisi täydellinen niille, jotka tuntevat venäjän historian hyvin. He ehkä saisivat kirjasta eniten irti. Itselleni Nikolain kirjoista on kuitenkin hahmottunut että kyseessä on venäjä mutta vuosi luvusta en ole aina ollut varma. Olen kuitenkin huomannut sen, että Gogol tahtoo joillakin tapahtumilla viestittää lukijalle jotain tärkeää, historiaan liittyvä; ehkä jotain semmoista mikä oli hänen mielestään väärin tai jotain mitä olisi pitänyt korjata (?)

Oma-arvosana ( 2/5 )
 

 

 

 

 

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.

Valmis!
Niquas   (22.11.2013 13:58)