This is a free Purot.net wiki
  • View:

SaKo

Nuoren Wertherin kärsimykset

Johdanto

Valitsin luettavakseni Johann Wolfgang von Goethen kirjoittaman kirjan nuoren Wertherin kärsimykset, koska se se vaikutti jollain tapaa mielenkiintoiselta

Tietoa kirjailijasta

Goethe syntyi 28. elokuuta vuonna 1749 Frankfurtissa ja kuoli 22. maaliskuuta 1832 Weimarissa Hän oli saksalainen kirjailija, runoilija, humanisti, tiedemies, teoreetikko, taidemaalari ja 10 vuoden ajan Weimarin valtion pääministeri.

Hän opiskeli Strausbourgissa ja valmistui lakitieteen lisensiaatiksi vuonna 1771.   Melko pian tämän jälkeen, eli vuonna 1774 ilmestyi kirjeromaani nuoren Wertherin kärsimykset, joka on Goethen kuuluisimpia teoksia. Sitten hän muutti Weimariin, josta tulikin hänen kotikaupunkinsa tämän loppuelämän ajaksi. Siellä hän toimi poliitikkona ja sotaministerinä yhteistyössä herttuan kanssa

Goethe meni naimisiin 57-vuotiaana Cristiane Vulpiuksen kanssa, joka ei ollut erityisen älykäs tai sivistynyt nainen. Heille syntyi avioliitosta 5 lasta, joista aikuisen ikään eli ensimmäisenä syntynyt poika.

Tietoa teoksesta

Kirjan päähenkilö on Werther ja teos koostuu Wertherin kirjoittamista kirjeistä. Keskeisimpiä sivuhenkilöitä ovat Charlotte eli "Lotte", johon Werther on rakastunut ja hänen kihlattunsa Albert ja Wilhelm, jolle Werther kirjoittelee kirjeitään.

Teoksessa käytetään minäkertojaa.

Werther on ammatiltaan taidemaalari. Hän muuttaa Wahlheimiin ja tutustuu moniin uusiin ihmisiin. Hän menee tansseihin ystäviensä kanssa ja tapaa Lotten ja rakastuu häneen ensisilmäyksellä. Lottella on monta sisarusta, joista hänen pitää pitää huolta, koska heidän äiti on kuollut. Wertherille kerrotaan heti aluksi, että Lottella on kihlattu, joka on jossakin matkalla hoitamassa asioita. Kun Albert, eli Lotten kihlattu palaa, Werther vajoaa epätoivoon. Hän pitää kuitenkin Albertista ihmisenä, koska hän on hyvin hyväsydämminen ja kohtelee Lottea hyvin ja Lotte rakastaa häntä. Lotte tykkää Wertheristä kuitenkin vain ystänä, eikä heidän välillään oleva "rakkaus" ole molemminpuolista. Werther ei kuitenkaan kestä Lotten ja Albertin onnea ja pakenee Wahlheimista Weimariin ja yrittää unohtaa Lotten, mutta ei onnistu siinä.  Jokainen päivä on hänelle kiduttava muistutus siitä, että Lotte ei tule koskaan vastaamaan rakkauteensa, joten Werther ampuu itsensä kirjan lopussa.

Teoksen arviointia

Kirjaa oli minun mielestäni aika vaikea lukea, koska siinä käytettiin hyvin pitkiä lauseita ja vanhoja sanoja, mutta se johtuu varmasti siitä, että tuo on noin vanha painos mitä luin.

Teemana teoksessa voisi olla saavuttamaton rakkaus.

Minun mielestäni tuo oli yksi huonoimmista kirjoista mitä olen koskaan lukenut, mutta suosittelisin sitä sellaisella ihmiselle jota kiinnostaa vanha saksalainen kirjallisuus.

 

 

 

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.