This is a free Purot.net wiki
  • View:

AtHa

Lukupäiväkirja

Päätin valita J.D Salingerin vuonna 1951 julkaiseman teoksen "Sieppari Ruispellossa". Valintaani vaikutti teoksen nimi, joka sai minut kiinnostumaan kirjasta. Kirjalta odotin loistavaa henkilökuvausta, koska se sanotaan olevan 1950-luvun kirjallisuudelle poikkeuksellista.

Kirjailija J.D Salinger syntyi New Yorkissa tammikuun 1. päivänä 1919. Hän opiskeli yhden lukukauden New Yorkin yliopistossa, josta hän lähti töihin risteilijä alukselle. Vuonna 1942 hän liittyi armeijaan ja soti mm. Normandiassa. Euroopassa oltuaan hän tutustui Ernest Hemingwayhin ja oli hänen kanssaan kirjeenvaihdossa. Salinger on kirjoittanut useampia teoksia, mutta vain kolme niistä on käännetty suomeksi, jotka ovat Sieppari Ruispellossa, Yhdeksän kertomusta ja Franny ja Zooey. Kirjailijana hän on tunnettu edellä mainitsemista teoksista. Siksi ne ovat varmaan käännetty myös suomeksi.

Päähenkilöna teoksessa toimii Holden Caulfied, joka on 16-vuotias yliopiston baseball joukkueeseen päässyt maalaispoika. Sivuhenkilöita on useita, kuten Ackley, Stradlater, Sally ja Phoebe. Kerronta tapahtuu päähenkilö Holdenin näkökulmasta. Teos on kirjoitettu New Yorkin slangilla, joka näkyy myös suomennoksessa, jota verrataan suoraan helsingin slangiin.

Kirjan alussa Holden Caulfied aloittaa opintonsa yliopistossa, johon hän pääsi baseball taitojensa pohjalta. Maalta kaupunkiin muuttanut Holden hämmentyy ihmisten tavoista kaupungissa. Hänen opintonsa eivät suju ja hänen ja hänen kämppäkaverinsa välille aiheutuu erimielisyyksiä. Holden sekaantuu alkoholiin, naisiin ja jopa huumeisiin. Myöhemmin hän käy kotona, kun hänen vanhempansa olivat saaneet erokirjeen koulusta. Holden on masentunut veljen kuolemasta ja hän ostaa punaisen metsästyslakin yhdellä dollarilla. Lakin hän osti siksi, koska se muistutti hänen veljestä. Käännekohtiin kuuluu, kun baseball-joukkueen pelaajat lähtevät baariin juhlimaan, josta alamäki Holdenin kohdalla alkaa. Hän juopuneena ja huumeissa näkyjä, jotka ovat todella outoja, kuten luisteleminen taitoluistelijan turkkihame päällä. Holden haluaa suojella lapsia ja sen takia kirjan nimi "Sieppari Ruispellossa" viittaa, jotenkin hänen baseball harrastukseen ja lapsien suojelemiseen. Siksi hän haluaa usein tavata siskonsa Phoeben, mutta ei kuitenkaan halua palata kotiin.

Teoksessa kirjoitusajankohta tulee selville maatilalla olessa ja, kun sieltä poistutaan kaupunkiin baseballin perässä, joka myös oli hyvin yleistä 1950-luvulla, koska baseball oli huipussaan silloin. Nuorisokuvaukset ja klassikoissa yleensä kerrotaan henkilöstä, jonka elämä ei ole mitenkään yleellistä ja vaikeuksia ja huokutuksia on paljon. Teoksessa vallitsee masennuksen ja mielenhäiriöiden kattama tunne. Identiteetin tunnistaminen ja elämän tutkiminen on teoksessa suurta osaa hallitseva alue. Teoksen opetuksena voidaan pitää vaikeuksista selviämistä ja masennuksesta selviämistä. Kirja oli mielestäni erittäin hyvä vaikka usein myös tyls

 

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.