This is a free Purot.net wiki
  • View:

KoKe

Frankenstein

Johdanto

Valitsin Mary Shelleyn kirjoittaman kirjan Frankenstein, koska se vaikutti mielenkiintoiselta ja halusin lukea jotain kauhukirjallisuutta. Valintaani vaikutti myös se, että yksi toinen kirja oli ehditty jo lainata ennen minua.

Tietoa kirjailijasta

Mary Shelley oli englantilainen kirjailija, joka on syntynyt 30 päivä elokuuta vuonna 1797 ja kuoli 1 päivä helmikuuta vuonna 1851. Mary Shelley tunnetaan ehkä parhaiten teoksestaan Frankenstein, jonka hän julkaisi vuonna 1818. Muita teoksia hänellä oli mm. Lodore, Matilda ja The last man. Mary ei ollut käynyt lainkaan kouluja vaan oppi lukemalla kirjoja ja opettelemalla asioita itsenäisesti. 

Idean kirjoittaa teos Frankenstein Mary sai ollessaan kolmen ystävänsä kanssa Genevejärven rannalla Sveitsissä, jolloin he yhdessä päättivät ottaa kilpailun kuka heistä kirjoittaa pelottavimman ja parhaimman kauhutarinan. 

Tietoa teoksesta

Romaani sijoittuu Sveitsiin tarkemmin Geneveen. Tarina kertoo tiedemiehestä nimeltä Frankenstein. Frankenstein rakas äiti kuolee ja se on hänelle hyvin raskasta. Tiedemies alkaa luoda normaalia suurempaa ihmistä, josta hän yrittää luoda jonkinlaista yli-ihmistä ja suunnitelmissaan tehdä läpimurtoa tieteessä, mutta epäonnistuu ja luokin hirviön. jonka hän herättää sitten henkiin.

Nimetön luomus, jota teoksessa kutsutaan välillä Frankensteiniksi karkaa tiedemieheltä ja palaa sitten teoksen edettyä jonkin matkaa. Luomus on matkallaan oppinut lukemaan ja kirjoittamaan. Palattuaan hirviö alkaa vaatia tiedemieheltä, että hän tekisi naispuolisen olennon, sillä hän oli yksinäinen. Tiedemies alkoi koota uutta luomusta, mutta tuhosi sen puolivalmiina sillä ei kestänyt omantunnontuskia, sillä siihen käytettiin ihmisruumiin osia. Sen seurauksena hirviö suuttuu ja tappaa tämän vaimon. Tiedemies lähtee etsimään otusta pohjoiselle jää merelle, mutta menehtyy matkalleen. Kirja päättyy ja siinä ei kerrota sen enempää hirviöstä vaan se jää jäälautalle kellumaan sinne merelle.

Teoksen arviointia

Teos oli mielestäni hyvin jännittävää lukea ja ehkä välillä pelottavakin. Minua häiritsi hirviö, joka karkasi ja palasi takaisin ja oli sillä välin oppinut kaikenlaista, että millä tavoin tämä kaikki oli tapahtunut. Loppu oli myös hieman ihmeellinen. Kirja oli kuitenkin lukemisen arvoinen.

 

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.

Valmis
konu   (28.11.2013 21:28)