This is a free Purot.net wiki
  • View:

MaLu

Kirjava satama

Johdanto

Valitsin kirjakseni Ernest Hemingwayn Kirjavan sataman. Valitsin sen, koska en ole aikaisemmin lukenut mitään meri/kalastus aiheista kirjaa. Halusin kokeilla jotain vähän erilaista kirjaa.

 

Tietoa kirjailijasta

Ernest Hemingway syntyi 21.heinäkuuta 1899 Illinoisissa. Hän kuoli 2.heinäkuuta 1961. Uransa hän aloitti Kansas City Star- sanomalehden rikostoimittajana. Mutta eniten hän nautti reportaasien kirjoittamisesta, joita hän pääsi välillä kirjoittamaan.

Hänelle myönnettiin kirjallisuuden Nobel-palkinto vuonna 1954. Hänen kirjojensa pohjalta on tehty useita merkittäviä Hollywood-elokuvia. 

 

Tietoa teoksesta

Kirjan päähenkilö on köyhä kalastaja Harry Morgan. Hänen perheeseensä kuuluu vaimo Marie ja kaksi tytärtä. Harry yrittää hankkia elantonsa keinolla millä hyvänsä. Kirjan alussa hän vuokraa venettään rikkaille urheilukalastajille. Mutta yksi hänen asiakkaistaan jättää maksamatta Harrylle veneen vuokran ja vahingossa rikkoo myös Harryn kalastusvälineet. Harry ei enää pysty vuokraamaan venettään urheilukalastajille, joten hänen on keksittävä jokin keino saadakseen rahaa. Kun mitään muuta keinoa ei löydy, hänestä tulee ihmisten ja alkoholin salakuljettaja.

Kirjassa on kolme osaa. Ensimmäinen osa kertoo Harryn keväästä, toinen osa kertoo hänen syksystään ja kolmas osa hänen talvestaan. Ensimmäisessä osassa kertoja on minäkertoja, Harry joka kertoo eri tilanteista joihin hän joutuu. Toisen osan kertojana on kaikkitietävä kertoja. Kolmannen osan alussa on minäkertojana Albert- niminen henkilö. Sitten minäkertojaksi vaihtuu Harry. Lopussa kertojana on kaikkitietävä kertoja.

 

Teoksen arviointia

Mielestäni kirjaa oli hieman vaikea lukea ja ymmärtää, sillä kertoja ja tapahtuma-aika vaihtui monta kertaa. Kirjan lukemista vaikeutti myös se, että siinä käytettiin kalastukseen liittyviä sanoja, joita en ymmärtänyt. Kuitenkin kirja oli mielestäni hyvä. 

Kirja sisältää myös rankkoja tapahtumia, joten en suosittelisi kirjaa henkilölle, joka ei sellaisesta pidä. Muuten kirja sopii mielestäni kaikille.

 

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.